Zorgen voor Morgen – Game Jam

De Game Jam van Zorgen voor Morgen is een evenement waar verschillende Nederlandse game bedrijven binnen 48 uur een game moet ontwerpen en maken. Zorgen voor Morgen slaat op de vergrijzing van Nederland en de problemen die over 20 jaar in de zorg gaan ontstaan.

Over 20 jaar zit een derde van de Nederlanders in de zorg. Dat zorgt voor meerdere problemen, een daarvan is het probleem dat er niet genoeg mensen in de zorg kunnen werken om al die ouderen te verzorgen. Daarvoor zijn verschillende oplossingen, een daarvan is een soort sensor systeem in het huis van de oudere. Door sensoren te plaatsen in de wc, kastjes, koelkast, bed, trap en dergelijke, kan het leefpatroon van de oudere in de gaten worden gehouden en zo kan men zien of het met hem of haar goed gaat of niet. Dit scheelt veel werk en tijd, maar voor de oudere is het ook een stuk minder gezellig.

Vuurig werkte samen met Dreams of Danu om binnen 48 uur een game te ontwerpen die iets deed met die sensoren en beter contact creëerde tussen de oudere en zijn of haar kleinkinderen.

Ons concept was om een soort van beestje te geven aan de oudere, die hij kon opzoeken op de tv. Dit vriendje is ook voor het kleinkind (of kleinkinderen) van de oudere, die het beestje kan verzorgen en berichten kan sturen  via de computer. Als het beestje vies wordt kan het kleinkind aan opa of oma vragen of hij het beestje wil wassen. Dit kan opa of oma doen door te gaan douchen. Sensoren registreren dit en wanneer de oudere de tv weer aanzet is het beestje schoon. Andere handelingen kunnen eten, drinken, bewegen en dergelijke zijn en dit wordt allemaal gekoppeld aan een bijbehorende sensor. Het beestje heeft een eigen kamertje op de tv, die het kleinkind zelf kan inrichten met foto’s, tekeningen en berichtjes, ook kan hij het beestje zelf aankleden. Hoe meer opdrachten opa of oma voltooit, hoe meer kleren en mogelijkheden er worden vrijgespeeld.

Het mooie van dit ‘spel’ is dat de oudere indirect wordt aangespoord om gezond bezig te zijn. Het beestje wordt moe of krijgt honger op momenten dat een oudere zou moeten eten of slapen.

Advertenties

Categorieën:Game Art, Uncategorized

Sonja

2d game artist from The Netherlands

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s